Перейти к содержанию
Форум химиков на XuMuK.ru
β

механизм действия на бактерии


Ximiknew

Рекомендуемые сообщения

🚑 Решение задач, контроши, рефераты, курсовые и другое! Онлайн сервис помощи учащимся. Цены в 2-3 раза ниже! 200 руб. на 1-й заказ по коду vsesdal143982
01.08.2022 в 15:45, Angry_Biotechnologist сказал:

диацетат натрия используется как консервант, так что можно

Я тоже это читал и меня это удивило улюксусная кислота как пишут очень слабая кислота и каким образом диацетат может оказаться достаточно кислым непонятно

Изменено пользователем dmr
Ссылка на комментарий
В 01.08.2022 в 13:10, dmr сказал:

Я тоже это читал и меня это удивило улюксусная кислота как пишут очень слабая кислота и каким образом диацетат может оказаться достаточно кислым непонятно

Может при смешивании с водой он переходит в кислоту и так существует в еквалибриуме? Чисто угадываю сейчас.

Ссылка на комментарий
01.08.2022 в 16:25, Angry_Biotechnologist сказал:

Может при смешивании с водой он переходит в кислоту и так существует в еквалибриуме? Чисто угадываю сейчас.

Ну то что в растворе он просто соль+кислота, это итак известно. Но сам ацетат, весьма щелочной по идее, раз кислота слабая, ну и плюс эквимолярно слабая кислота, не должно быть прям кислой реакции,кмк

Ссылка на комментарий
В 01.08.2022 в 14:50, dmr сказал:

Ну то что в растворе он просто соль+кислота, это итак известно. Но сам ацетат, весьма щелочной по идее, раз кислота слабая, ну и плюс эквимолярно слабая кислота, не должно быть прям кислой реакции,кмк

прогуглил вот сейчас

Он по идее действует не как кислота/щелоч а как агент который снижает активность воды

Спойлер

Two, the main use

1 food preservatives

The food in the storage and circulation process of the loss, half is caused by mildew and rot. Sodium diacetate can be used for all food preservatives, the storage period is extended for 4 months. The silage of rice, wheat, peanuts, beans and so on mould proof test, sodium diacetate can significantly inhibited the growth of mold, anti mildew preservation, palatability. Usually grains to be dried to below 19% of the water can be stored, of moisture content for 21.5% of cereal added 0.1% - 0.8% sodium diacetate, the storage time can be from 90 days extended to more than 200 days, without drying, saves time and effort. Analyze the real purpose of the mainstream funds and find the best profit opportunities! )

2 feed mildew

With the development of feed preservative feed industry came into being, the demand increased year by year. Use value greatly reduced was without fungicide feed especially under high humidity conditions, will soon produce mildew, the feed nutrients destroyed. At the same time, the transfer will be generated from livestock mildew toxins into the body, affect human health. Sodium diacetate mildew mechanism is lowering the water activity, and make the bacterial protein denaturation, by changes in cell shape and structure, to make the cell to die of dehydration, thus to mildew role. This product is 0.1 ~ 1.5% in the feed, mildew can effectively inhibit the feed, the storage period is prolonged for more than three months. At the same time enhance livestock on feed palatability, improve the utilization rate of crude protein in feed, improve the milk yield of dairy cows, milk fat percentage, pig lean meat rate and sow the fetal rate.

Preservative 3 kinds of food, fruit, meat, fish and shrimp etc.

Due to the sodium diacetate with acetic acid, acetic acid molecules and lipid solubility of these compounds better, acetic acid through the cell wall enable intracellular protein denaturation and antiseptic effect, so sodium diacetate is a good preservative, is a kind of excellent chelating agent, to extend the food preservation period and improve food flavor of the dual role. In the bread to add 0.2 ~ 0.4% sodium diacetate can extend shelf life and flavor does not change, in the dough by adding 0.2% sodium diacetate, at 37 deg.c save time by 3 hours extended to 72 hours. General grease, meat products, candy dosage of 0.1%; dosage of condiment is 0.25%; baking food is 0.4%; Cereals, soy products and pasta dosage is 0.1%.

и по идее он неким образом снижает кислотность внутри самих бактерий и тем самым проявляет большую активность чем сама кислота

Спойлер

Growth and survival patterns of Listeria monocytogenes strain Scott A were studied in brain heart infusion broth containing sodium diacetate. Minimum inhibitory concentrations decreased with decrease in temperature, from 35 and 32 mM at 35C and 20C, respectively, to 28 mM at 5C. Broth pH containing 35, 32, and 28 mM sodium diacetate was 5.25, 5.40 and 5.60, respectively. Sodium diacetate was more effective than acetic acid alone in inhibiting the organism over the pH range of 5.0-6.0. Addition of 21 mM (0.3%) sodium diacetate to ground beef or beef slurry suppressed total aerobic counts during refrigerated storage. Although the meat pH decreased from 5.6 to 5.2 by the addition of the compound, a major part of the antimicrobial effect was attributed to the diacetate and not just pH. Sodium diacetate suppressed growth of three additional L. monocytogenes strains and strains of Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteriditis and Shewanella putrefaciens. P. fragi, Yersinia enterocolitica, Enterococcus faecalis, Lactobacillus fermentis and Staphylococcus aureus were insensitive to the compound. Sodium diacetate has potential for use in controlling growth of listeriae in meat, poultry and fish products and suppressing growth of certain Gram-negative spoilage and pathogenic microorganisms.

 

Sodium diacetate (SD) is bactericidal in action against L. monocytogenes by lowering the intracellular pH and thereby significantly inhibiting the growth

 

Изменено пользователем Angry_Biotechnologist
Ссылка на комментарий
В 01.08.2022 в 15:20, dmr сказал:

Ссылки можете дать, я через Гугл переводчик почитаю)))

я под спойлерами спрятал текста, но вот полные версии:

1) https://www.lygshuren.com/en/news/show.asp?id=552#:~:text=Sodium diacetate mildew mechanism is,dehydration%2C thus to mildew role.

2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4565.1994.tb00588.x

Ссылка на комментарий
29.07.2022 в 15:12, viking9889 сказал:

Хаха хирургические опыты? ))) Сам себе аппендицит собрался вырезать как доктор Рогозов? Тогда советую запастись лидокаином чтобы не двинуть кони от болевого шока

Болевого шока не существует. Если встретите врача, не говорите ему этот термин болевой шок - тряпками закидает.

А запастись лучше сосудистыми зажимами и шовным материалом. Но прежде всего антисептиками, чтобы все это продезинфицировать прежде чем в потроха лезть.

  • Согласен! 1
Ссылка на комментарий
В 10.06.2022 в 16:44, ALLOE сказал:

Если коротко, то Да!

а если не коротко, то как перекись 10% убивает споры? 

В 10.06.2022 в 16:44, ALLOE сказал:

Если коротко, то Да!

почему тогда средство на основе НУК больше покупают для стерилизации медицинских инструментов, чем на основе перекиси? 

Ссылка на комментарий
05.08.2022 в 17:38, Ximiknew сказал:

почему тогда средство на основе НУК больше покупают для стерилизации медицинских инструментов,

Всегда считал что мединструменты стерилизуют в стерилизаторах

Ссылка на комментарий

Для публикации сообщений создайте учётную запись или авторизуйтесь

Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий

Создать аккаунт

Зарегистрируйте новый аккаунт в нашем сообществе. Это очень просто!

Регистрация нового пользователя

Войти

Уже есть аккаунт? Войти в систему.

Войти
  • Последние посетители   0 пользователей онлайн

    • Ни одного зарегистрированного пользователя не просматривает данную страницу
×
×
  • Создать...